Meer informatie?
Vul hier uw gegevens in:
Dengy Dengy

Stroom uit zon en wind niet altijd beschikbaar.

Scheidend operationeel directeur van Tennet, Ben Voorhorst poneert in zijn afscheidsinterview in NRC Handelsblad dat we in de toekomst rekening hebben te houden met niet-beschikbaarheid van stroom. Althans niet altijd tegen betaalbare tarieven.

Door het steeds grotere aandeel stroom uit wind en zon wordt het stroomaanbod grilliger en daardoor de prijzen volatieler. Soms heel lage prijzen, maar ook uitschieters naar boven van € 1.000 of zelfs € 2.000 per megawattuur!

Dat moet haast wel iets betekenen voor onze stroomconsumptie. Onvoldoende beschikbaarheid van stroom (bij geen zon en geen wind en ook geen kolencentrales meer) kan er toe leiden dat delen van Nederland ‘in het donker’ gezet moeten worden, maar zal er zeker toe leiden dat de prijzen in zo’n periode sky high gaan. Als je je stroomconsumptie daarop aan kunt passen, of als je in staat zou zijn niet alleen maar stroomconsumptie af te schakelen maar ook nog (terug) te leveren, bv. omdat je in tijden van stroomovervloed een batterij hebt opgeladen, dan wordt energie/stroom opeens een heel interessante factor, niet alleen maar in je energiehuishouding maar ook breder voor de rentabiliteit van je bedrijf.

Of om Ben Voorhorst te citeren: ”…het wordt financieel verstandiger als je kunt meebewegen met het [stroom]aanbod. Dat kan ook door buffers in te bouwen met bijvoorbeeld batterijen”.

Daarbovenop levert Dengy nog de data van de energiemarkt die je in staat stellen d.m.v. voorspellingen het spel van afname, opslag en teruglevering van stroom te optimaliseren.